Brander-Palosuo
ETUSIVU|KOIVIKON SUKU RY|HISTORIA|PERHESIVUILLE

Kuninkaan lasit


Ohessa on artikkeli Kuninkaan laseista. Artikkeli koottiin 1950-luvulla Suomen Kuvalehteen. Sitä varten ne piti tietenkin valokuvata.Akseli Brander vei lasit valokuvaajalle, mutta kuvauspaikan ulkopuolella lasit sisältänyt paketti häneltä putosi, ja kaksi niistä särkyi.Ne on sitten liimattu kasaan.

Nykyisin lasit on Hannu Palosuon hallussa. Hän on siis lasien omistaja kahdeksannessa sukupolvessa.Näin Hannu kertoo lasien historiaa:
Ne on valmistuttanut Johan Joachim Brander, Laitilan nimismies (ilmeisesti Turussa) 1804 Suomen viimeisen kuninkaan, Gustav IV Adolfin, viimeistä Suomen vierailua varten. Tukholman kuninkaallisten arkistojen mukaan, Turusta lähdettyään kuningas yöpyi Laitilan nimismiehen luona (kylän ainoa kelvollinen talo). Kyse on siis kuninkaasta joka menetti Suomen, luopui Ruotsin kruunusta 1809 ja kuoli köyhänä Sveitsissä 1837. Laseja on kolme snapsilasia ja yksi maitolasi, koska "raskasmielisyyttä" (=skitsofreniaa) sairastava kuningas joi jokaisella ateriallaan kolme akvaviitti-snapsia parantaakseen vertaan ja yhden lasin maitoa myrkkyjä vastaan.


Kuninkaan lasit SK 1955 (jpg, 241 KB)

Siirry sivun alkuun